Site icon elektromanyetix

3D Yazıcı Filamentin Yatağa Yapışmaması Sorunu

Filamentin Yatağa Yapışmaması

3D Yazıcı Filamentin Yatağa Yapışmaması Sorunu

Filamentin Yatağa Yapışmaması. Baskınızın ilk tabakasının yazıcının inşa platformuna güçlü bir şekilde bağlanması çok önemlidir, böylece parçanızın geri kalanı bu temel üzerine kurulabilir. İlk katman, yapı platformuna yapışmıyorsa, daha sonra sorun yaratacaktır. Bu ilk katman yapışma problemleriyle başa çıkmanın birçok farklı yolu vardır, bu yüzden aşağıda birkaç tipik sebebi inceleyeceğiz ve her birinin nasıl ele alınacağını açıklayacağız.

Yapı Platformu(Yatak) Hizada Değil

Birçok yazıcıda, yatağın konumunu kontrol eden birkaç vida veya düğme bulunan ayarlanabilir bir yatak bulunmaktadır. Yazıcınız ayarlanabilir bir yatağa sahipse ve ilk katmanı yatağa yapışması konusunda sorun yaşıyorsanız, doğrulamak istediğiniz ilk şey yazıcınızın yatağının düz ve eşit olmasıdır. Yatak düz değilse, yatağınızın bir tarafı nozüle çok yakın olabilirken, diğer taraf çok uzaktadır. Mükemmel bir ilk katman elde etmek, düz bir baskı yatağı gerektirir.

Bu durumda Bilgisayardan Repetier Host gibi veya yazıcının kendi üzerindeki lcd menüsünden ektrüderi yazıcının tüm köşelerine hareket ettirerek yatağın ayarlama vidalarından düz ve eğimsiz olmasını sağlayın.

Nozzle(Meme) Yataktan Çok Yukarıda

Yatağınız düzgün bir şekilde düzleştiğinde, hala nozulun inşaat platformuna göre doğru yükseklikte başladığından emin olmanız gerekir. Amacınız ekstrüderinizi, çok uzak olmayan ve çok yakın olmayan bir şekilde, plakadan mükemmel bir mesafeye yerleştirmektir. Yapı plakasına iyi yapışması için, filamanınızın yapı plakasına hafifçe sıyrılmasını istiyorsunuz. Bu ayarları donanım değiştirerek ayarlayabilirsiniz, ancak bu değişiklikleri kullandığınız dilimleyici prıgramından yapmak çok daha kolay (ve çok daha kesin!).

Bunu yapmak için işlem ayarlarınızı açmak ve ardından G Kodu sekmesine gitmek için “İşlem Ayarlarını Düzenle” yi tıklayın. Meme konumunuzda çok ince ayarlamalar yapmak için Z Ekseni global G Kodu Ofsetini kullanabilirsiniz. Örneğin, Z-ekseni G-Kod ofseti için -0.05mm girerseniz, nozul, inşa platformunuza 0.05mm daha yakın bir şekilde basmaya başlayacaktır. Bu ayarda sadece küçük ayarlamalar yapmaya dikkat edin. Parçanızın her tabakası genellikle sadece 0.2mm kalınlığındadır, bu nedenle küçük bir ayar uzun bir yol kat eder!

İlk Katman Çok Hızlı Yazdırılıyor

Yapım platformunun üzerindeki ilk plastik tabakayı ekledikçe, bir sonraki katmana başlamadan plastiğin yüzeye düzgün bir şekilde bağlanabildiğinden emin olmak istersiniz. İlk katmanı çok hızlı yazdırırsanız, plastik yapı platformuna bağlanacak zamana sahip olmayabilir. Bu nedenle, birinci tabakanın daha yavaş bir hızda basılması genellikle çok faydalıdır, böylece plastiğin yatağa bağlanma zamanı vardır.

Kullandığınız dilimleme programında, “İlk Katman Hızı” etiketli bir ayar göreceksiniz. Örneğin, ilk katman hızını% 50 olarak ayarlarsanız, ilk katmanın parçanızın geri kalanından% 50 daha yavaş basacağı anlamına gelir. Yazıcınızın ilk katmanda çok hızlı hareket ettiğini düşünüyorsanız, bu ayarı azaltmayı deneyin.

Sıcaklık veya Soğutma Ayarları

Plastik, sıcaktan-soğudukça küçülme eğilimindedir. Kullanışlı bir örnek vermek için ABS plastik ile basılan 100 mm genişliğinde bir parça hayal edin. Ekstruder bu plastiği 230 santigrat derecede basıyorsa, ancak soğuk bir platform üzerine biriktiriliyorsa, sıcak memeden çıktıktan sonra plastiğin hızla soğuması muhtemeldir. Bazı yazıcılarda, kullanıldığında bu soğutma işlemini hızlandıran soğutma fanları da bulunur. Eğer bu ABS kısmı 30C’lik bir oda sıcaklığına kadar soğutulursa, 100mm genişliğindeki kısım neredeyse 1,5 mm kadar küçülecektir ! Ne yazık ki, yazıcınızdaki derleme(heatbed) platformu, genellikle oldukça sabit bir sıcaklıkta tutulduğundan, bu kadar küçülmeyecek. Bu nedenle plastik, yapı platformundan soğuduğunda ayrılma eğiliminde olacaktır. İlk katmanı yazdırırken akılda tutulması gereken önemli bir gerçektir. Katmanın başlangıçta yapıştığını fark ederseniz, ancak daha sonra baskı yatağından soğuduğunda ayrılırsa, sıcaklık ve soğutma ayarlarınızın sorunlu olması mümkündür.

ABS gibi yüksek sıcaklık malzemelerini basmaya yönelik birçok yazıcı, bu sorunların üstesinden gelmek için ısıtmalı bir yatak içerir. Yatak, tüm baskı için 110C’lik bir sıcaklığı korumak üzere ısıtılırsa, ilk tabakayı sıcak tutacak ve böylece küçülmeyecektir. Yazıcınız ısıtmalı bir yatağa sahipse, ilk tabakanın soğumasını önlemek için yatağı ısıtmayı deneyebilirsiniz. Genel bir başlangıç ​​noktası olarak, PLA, 60-70 ° C’ye ısıtılmış bir yatağa iyi bir şekilde tutunma eğilimi gösterirken, yatak genellikle 100-120 ° C’ye ısıtıldığında ABS daha iyi çalışır.

Yazıcınızda bir soğutma fanı varsa, yazıcının ilk birkaç katmanı için soğutma fanı devre dışı bırakmayı da denemek isteyebilirsiniz, böylece ilk katmanlar çok hızlı soğumayacaktır. Örneğin, ilk katmanın fan devre dışıyken başlamasını ve 5. katmana ulaştıktan sonra fanı tam güce açmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda, kullandığınız dilimleyicide gereken ayarları yapmalısınız. ABS plastikte soğutma fanı tamemen devre dışı bırakılmalıdır. Havadar bir ortamda çalışıyorsanız, rüzgârınızı parçanızdan uzak tutmak için yazıcınızı yalıtmaya çalışmak isteyebilirsiniz.

Yapı Platformu(HeatBed) Yüzeyi (Bant, Yapıştırıcılar ve Malzemeler)

Farklı plastikler farklı materyallere daha iyi yapışır. Bu nedenle, birçok yazıcı, materyalleri için optimize edilmiş özel bir yapı platformu malzemesi içerir. Örneğin, birkaç yazıcı, yataklarının üst kısmında PLA’ya çok iyi yapışan bir BuildTak sayfası kullanır. Diğer üreticiler, ısıtıldığında ABS için çok iyi çalışma eğilimi gösteren Borosilikat cam gibi ısıl işlem görmüş bir cam yatağı tercih ederler. Doğrudan bu yüzeylere baskı yapacaksanız, baskıya başlamadan önce derleme platformunuzun toz, yağ veya yağ içermediğinden emin olmak her zaman iyi bir fikirdir. Baskı yatağınızın bir miktar su veya izopropil sürtünme alkolü ile temizlenmesi büyük bir fark yaratabilir.

Yazıcınız yapışmaya yardımcı olacak özel bir platform malzemesi içermiyorsa, hala seçenekleriniz var! Neyse ki, ortak 3D baskı malzemelerine iyi yapışan çeşitli bant türleri vardır. Bant şeritleri, yapı platformu yüzeyine uygulanabilir ve farklı bir malzeme ile yazdırmak istiyorsanız kolayca çıkarılabilir veya değiştirilebilir. Örneğin, PLA, mavi ressamın bandına iyi yapışmaya eğilimliyken, ABS, Kapton bantına (Polyimide filmi olarak da bilinir) daha iyi yapışmaya eğilimlidir. Birçok kullanıcı, yapı platformlarının üstünde geçici bir yapıştırıcı veya sprey kullanarak da büyük başarı elde etti. Saç spreyi, tutkal çubukları ve diğer yapışkan maddeler, her şey başarısız olursa çok iyi çalışma eğilimindedir. Sizin için en iyi olanı görmeyi deneyebilirsiniz!

Her Şey Başarısız Olduğunda: Brims ve Rafts

Bazen, inşa platformu yüzeyine yapışacak yeterli yüzey alanına sahip olmayan çok küçük bir parça yazdırıyorsunuz. Dilimleme programları, baskı yatağına yapışacak daha geniş bir yüzey sağlamak için bu yüzey alanını arttırmaya yardımcı olabilecek çeşitli seçenekler içerir. Bu seçeneklerden biri “brim” olarak adlandırılır. Brim, bir şapka ağzının şapka çevresini nasıl artırdığına benzer şekilde, parçanızın dış kısmına ekstra halkalar ekler. Bu seçenek,programınıda  “Skirt / Brim” kısmından etkinleştirilebilir. Ayrıca kullanıcıların parçanın altında bir destek eklemesine de olanak tanır, bu da yatak yapışma için daha geniş bir yüzey(rafts) sağlamak için de kullanılabilir. İlerleyen zamanlarda Rafts, Skirts ve Brims ile ilgili ayrıntılı açıklama yazılarımız eklencektir.

Filamentin Yatağa Yapışmaması.

Exit mobile version