Site icon elektromanyetix

Arduino Leonardo

Arduino Leonardo

Arduino Leonardo, ATmega32u4 tabanlı bir mikrodenetleyici karttır. 20 adet dijital giriş / çıkış pini (bunların 7 tanesi PWM çıkışı ve 12’si analog giriş olarak kullanılabilir), 16 MHz kristal osilatör, mikro USB bağlantısı, bir güç girişi, bir ICSP başlığı ve bir sıfırlama düğmesine sahiptir. Mikrodenetleyiciyi desteklemek için gereken her şeyi içerir; Başlamak için bir USB kablosuyla bir bilgisayara bağlayın ya da AC-DC adaptörü veya batarya ile çalıştırın.

Leonardo, ATmega32u4’ün dahili bir USB iletişimine sahip olduğu ve ikincil bir işlemci ihtiyacını ortadan kaldıran önceki tüm panolardan farklıdır. Bu, Leonardo’nun bir sanal (CDC) seri / COM portuna ek olarak bağlı bir bilgisayara fare ve klavye olarak görünmesini sağlar.

Ayrıyetten bir USB iletişim entegresine ihtiyac duyulmaz.

Teknik Özellikler

Mikroişlemci ATmega32u4
Çalışma Voltajı 5V
Giriş Voltajı (Tavsiye Edilen) 7-12V
Giriş Voltajı (Maksimum) 6-20V
Dijital I/O Pinleri 20
PWM Dijital I/O Pinleri 7
Analog Giriş Pinleri 12
DC Akım I/O Pin Başına 40 mA
DC Akım 3.3V Pin İçin 50 mA
Flaş Bellek 32 KB (ATmega32u4)  4 KB bootloader için.
SRAM 2.5 KB (ATmega32u4)
EEPROM 1 KB (ATmega32u4)
Saat Hızı 16 MHz
Uzunluk 68.6 mm
Genişlik 53.3 mm
Ağırlık 20 g

 

Güç

Arduino Leonardo, mikro USB bağlantısı veya harici bir güç kaynağı ile çalıştırılabilir. Güç kaynağı otomatik olarak seçilir. Harici (USB olmayan) güç, AC-DC adaptörü veya bataryadan gelebilir. Adaptör, kartın güç jakına 2.1 mm’lik bir orta-pozitif fiş takılarak bağlanabilir. POWER konektörünün Gnd ve Vin pin başlıklarına bir bataryadan eklenebilir.
Güç pimleri aşağıdaki gibidir:

Bellek

ATmega32u4’te 32 KB (bootloader için 4 KB kullanılıyor) bulunuyor. Ayrıca 2.5 KB SRAM ve 1 KB EEPROM (EEPROM kütüphanesi ile okunabilir ve yazılabilir) vardır.

Giriş ve Çıkış

Leonardo üzerindeki 20 dijital i / o pinin her biri, giriş veya çıkış olarak, pinMode(), digitalWrite() ve digitalRead() işlevlerini kullanarak kullanılabilir. 5 voltta çalışırlar. Her bir pim maksimum 40 mA sağlayabilir veya alabilir ve 20-50 KOhms’lik bir dahili çekme direncine(pullup) (varsayılan olarak kesilir) sahip olabilir. Ek olarak, bazı pimler özel işlevlere sahiptir:

Kartta birkaç pin daha var:

Ayrıca Arduino pimleri ve ATmega32u4 portları arasındaki haritalamaya bakınız.

Arduino Leonardo Pin Diagramı

İletişim

Leonardo’nun bir bilgisayar, başka bir Arduino ya da başka bir mikrodenetleyici ile iletişim kurmak için bir dizi özelliği vardır. ATmega32U4, dijital pimler 0 (RX) ve 1 (TX) üzerinde bulunan UART TTL (5 V) seri iletişim sağlar. 32U4 ayrıca USB üzerinden seri (CDC) iletişimine izin verir ve bilgisayardaki yazılıma bir sanal com portu olarak görünür. Çip ayrıca standart USB COM sürücülerini kullanan tam hızlı bir USB 2.0 aygıtı olarak da işlev görür.

Windows’da bir .inf dosyası gereklidir. Arduino yazılımı, Arduino anakartına gönderilecek basit metinsel verilere izin veren bir seri monitöre sahiptir. Veriler USB bağlantısı üzerinden bilgisayara aktarılırken, kart üzerindeki RX ve TX LED’leri yanıp söner (ancak 0 ve 1 pinlerinde seri iletişim için değil). Bir SoftwareSerial kütüphanesi, Leonardo’nun dijital pinlerinden herhangi birinde seri iletişim sağlar. ATmega32U4 ayrıca I2C (TWI) ve SP’yi de destekler.

Programlama

Leonardo Arduino yazılımı ile programlanabilir. Araçlar> Board menüsünden Arduino Leonardo’yu seçin (kartınızdaki mikrodenetleyiciye göre) Ayrıntılar için referans ve öğreticilere bakın.Arduino Leonardo’daki ATmega32U4, önyükleme yapmadan yeni bir kod yüklemenize izin veren bir bootloader ile gelir. Harici bir donanım programlayıcısının kullanılması AVR109 protokolünü kullanarak iletişim kurar.Ayrıca bootloader’ı atlayabilir ve Arduino ISP veya benzerlerini kullanarak ICSP (In-Circuit Serial Programming) üstbilgisini kullanarak mikrodenetleyiciyi programlayabilir.

Bir yükleme işleminden önce sıfırlama düğmesine fiziksel olarak basmak yerine, Leonardo bağlı bir bilgisayarda çalışan yazılım tarafından sıfırlanmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Resetleme Leonardo’nun sanal (CDC) seri / COM portu 1200 baudda açılıp kapatıldığında tetiklenir. Bu olduğunda, işlemci USB bağlantısını bilgisayardan koparır (sanal seri / COM portunun kaybolacağı anlamına gelir). İşlemci sıfırlandıktan sonra, önyükleyici başlatılır, yaklaşık 8 saniye aktif kalır.

Bootloader ayrıca Leonardo’daki reset düğmesine basılarak başlatılabilir. Kart ilk kez güç verildiğinde, önyükleyiciyi başlatmak yerine, mevcutsa, kullanıcı taslağına doğrudan atlayacağını unutmayın. Leonardo’nun sıfırlama işleminden dolayı, özellikle de diğer kartlara yüklemeden önce sıfırlama düğmesine basma alışkanlığınız varsa, Arduino yazılımının yüklemeden önce sıfırlamayı başlatmaya çalışmasına izin vermek en iyisidir. Yazılım kartı sıfırlayamazsa, her zaman önyükleyiciyi karttaki sıfırlama düğmesine basarak başlatabilirsiniz.

USB Aşırı Akım Koruması

Leonardo, bilgisayarınızın USB bağlantı noktalarını kısa devrelerden ve aşırı akımlardan koruyan, sıfırlanabilir bir çok işlevli sigortaya sahiptir. Çoğu bilgisayar kendi iç korumasını sağlasa da, sigorta ekstra bir koruma katmanı sağlar. USB portuna 500 mA’dan daha fazla uygulanırsa, sigorta kısa veya aşırı yük kaldırılana kadar otomatik olarak bağlantıyı kesecektir.

Kaynak: arduino.cc

Exit mobile version