Arduino ile i2c/iic OLED Ekran kullanımı Videolu Anlatım
Arduino OLED Kullanımı. OLED Ekranlar Organik LED’lerden oluşmuşlardır. Ekranda hangi pixel aktif ise parlar. Bu yüzden arka plan aydınlatmasına gerek yoktur. Çok net görüntü elde edebiliriz. Aynı zamanda Ekranın yangi yönünden bakarsanız bakın görüntüde bozulma, silinme gibi durumlar olmaz.
Eskilerden beri kullandığımız Liquid Crystal ekranlar (2×16 karakter LCD, Nokia 5110 LCD.. ..) Arka plan aydınlatmasına ihtiyaç duydukları için daha fazla güç harcarlar ve ekrana tam dik bakılmadığında da görüntüde bozulmalar olabiliyordu.
Piyasada iletişim protokolü çşidi olarak 2 farklı OLED modülü var.
SPI ve I2C/IIC
Benim kullandığım I2C/IIC olanı. Ekran boyutları ve pixelleri değişebiliyor. Ben 128 x 64 pixel olanı kullanıyorum. Tek renk ve RGB gibi renkleri var. Özel olarak sadece üst bir bölümü sarı diğer bölümleri mavi olanı da mevcut.
I2C protokölü kullandığından 2 pin ile iletişim kurabiliyoruz. Videoda temel yazı yazdırma, rakam saydırmayı gösterdim. Bunlara ek olarak BMP resim dosyamızı çevirerek Nasıl resim kodu oluşturduğumuzu gösterdim. Videoda hepsi detaylı olarak anlatılmaktadır. Takıldığınız yerleri yorum kısmından sorabilirsiniz.
Diğer Kaynaklardan OLED hakkında;
OLED’ler çoğunlukla düz ekran için kullanılmaktadır. LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadır. Normal operasyonda düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşmıştır. Zamanla parlaklıklarını yitirdikleri şeklinde eleştiriler almaktadır. Gelişmekte olan ve gelecek vadeden bir teknolojidir. Işık yayan diyot(LED) familyasının son türü “Organic Light Emitting Device” ya da “Organic Light Emitting Diode” açılımına sahip bir akronimdir.
“Organic Electroluminescent Device” (OEL) olarak da anılır. Tipik olarak iki elektriksel kontak(elektrot) arasında kalan ve ışık yayan bir dizi ince film organik katmandan oluşur. OLED’ler molekül ağırlığı düşük organik malzemeler (SM-OLED)veya polimer bazlı materyalden (PLED , LEP) oluşur. Farklı katmanlara sahip LCD’ler ve FED‘ lerden farklı olarak OLED’ler monolitik (tek katmanlı)dırlar. Çünkü yapılışı sırasında her katman diğeri üzerine kaplanarak yekpare olacak şekilde üretilir.
Gerekli Kütüphaneler:
https://github.com/adafruit/Adafruit-GFX-Library
https://github.com/adafruit/Adafruit_SSD1306
Bitmap Resim Çevirici:
http://en.radzio.dxp.pl/bitmap_converter/
Deneme Kodumuz:
https://github.com/yucelll/OLED/blob/master/SSD_Deneme
Teşekkürler
Merhaba oled display yaptığım çalışmada türkçe karakterleri yazmıyor nasıl yazdırabilirim?
Kütüphane dosyasına bir göz atın. Orada mutlaka bir ayarı vardır. Çünkü her dil karakterleri mevcut olması gerekli. Şu an tam hatırlamıyorum.
çok faydalı bir video olmuş ellerine sağlık. Devamı gelmesi dileğiyle