Bilgisayar Arduino’ yu tanımıyor, bağlanamıyor ?
CH340G Sürücü. Aşağıdaki resimde orjinal bir arduinoda bulunan USB iletişim çipi (Atmega16U2) görüyorsunuz.
Arduinoyu Bilgisayara bağladığınızda bilinmeyen aygıt vb. gibi tanımama sorunları oluyor, arduinoya program atamıyorsunuz.Bunun nedeni arduino üzerindeki USB iletişimi için kullandığı çipin farklı olmasıdır. Peki neden farklı ?
Çinden getirttiğimiz veya diğer adıyla klon arduino aldığımız zaman farkedeceksiniz ki üzerindeki USB iletişim çipi farklıdır.Üretici firma daha ucuza getirmek için ucuz bir çip kullanmıştır. Çip CH340G isimli bir USB iletişim çipi.;
CH340G Hakkında;
- Tam hızlı USB aygıt arabirimi, USB Spesifikasyonu Sürüm 2.0 ile uyumludur, sadece kristal ve kapasitans harici gerekir.
- Eski çevre aygıtını yükseltmek veya USB üzerinden fazla seri arabirim eklemek için kullanılan standart seri arabirimi taklit edin.
- Bilgisayar uç nokta Windows işletim sisteminde seri uygulama programı ile tamamen uyumludur.
- Donanım tam çift yönlü seri arabirim, alıcı-verici tamponu ayarla, iletişim baud hızını 50bps’den 2Mbps’ye kadar destekler.
- Ortak MODEM irtibat sinyali RTS, DTR, DCD, RI, DSR ve CTS’yi destekler.
- RS232, RS485, RS422 ve diğer arayüzleri beslemek için seviye dönüştürücü ekipmanı ekleyerek.
- IrDA kriteri SIR kızılötesi iletişimini destekler, baud hızını 2400bps’den 115200bps’ye kadar destekler.
- USB üzerinden seri arabirime dönüştürür, sadece uygulama katmanıyla tamamen uyumlu değildir.
- CH341 sürücüsünü doğrudan kullanan CH341 ile uyumlu yazılım.
- 5V ve 3.3V kaynak voltajını destekleyin.
Normalde biz arduino IDE kurduğumuzda bilgisayara arduino’nun sürücüleri kurulur, o yüzden orjinalini tanır.Fakat klon olan bu çipin sürücüsü yüklü olmadığından bilgisayar tanımaz. Size verdiğim linkten sürücüyü indirip kurunuz;
USB CH341G Sürücü (CH340G Sürücü barındırır.)
Programı çalıştırıp “INSTALL” butonuna tıklıyoruz ve yüklendiğinde bir bildirim penceresi geliyor, tamam diyip kapatıyoruz. Bu işlemden sonra artık arduino’nuz rahatlıkla bilgisayar tarafından tanınabilir duruma geldi.
Bunların dışında önceden çalışan fakat kısa devre vb. gibi durumlarda bilgisayarın arduino’yu tanımaması görmemesi gibi durumlar için ise şu yazılarımıza göz atınız;