Site icon elektromanyetix

Aulus Cornelius Celsus

Aulus Cornelius Celsus

Aulus Cornelius Celsus (c. 25 BC  – c. 50 AD), Romalı bilgin, geniş tıbbi çalışmaları ile bilinmektedir. De Medicina, Celsus’un yazdığı genişçe bir ansiklopedinin günümüze ulaşan tek kısmı olarak düşünülmektedir.

De Medicina Roma dünyasında diyet, eczacılık, cerrahi ve bağlantılı bilgiler açısından, medikal bilgilerin bilinen en iyi ana kaynaklarından birisidir. Ansiklopedisinin kayıp parçalarını içeren ciltleri tarım, hukuk, söz bilimi, ve askeri sanatlar alanında olduğu düşünülmektedir. İnsan cildi bozuklıklarını sınıflandırmıştır.

De Medicina, eski Yunan eserlerinden bilgi edinir ve İskenderiye ilacıyla ilgili en iyi hayatta kalan araştırma olarak kabul edilir. “Ansiklopedik düzenleme, Hipokrat ve Asklepiadiler tarafından kurulan diyetin, farmakolojinin ve cerrahinin belirttiği zamanda üçlü ilaç bölümünü takip eder.” Bu çalışma, hastalık ve tedavi konularını da kapsamaktadır. Bölümler, füze silahlarının (?) Çıkarılmasını, kanamayı durdurmayı, inflamasyonu önleme, iç hastalıkların teşhisi, böbrek taşlarının çıkarılmasını, uzuvların amputasyonunu ve benzerlerini detaylandırır.

Orijinal çalışma 47 CE’den önce bir süre yayınlandı. Son derece saygın Latince metin sekiz kitaptan oluşuyordu. Konu şu şekilde bölünmüştür:

Kitap I – Diyet, hijyen ve egzersizin yararları.
Kitap II – Hastalığın nedeni, semptomları ve prognozu.
Kitap III – Soğuk algınlığı ve zatürre gibi hastalıkların tedavisi.

Ruhsal bozuklukları şu şekilde sınıflandırdı: Ateşli Phrenitis, delirium; Melankoli, depresyon; Sahte görüntüler ve düzensiz yargılar, muhtemelen şizofreni; Korkudan dolayı deliryum; Lethargus, koma; ve Morbus comitialis, epilepsi. Çılgınlık, delilik, ilk olarak onun tarafından kullanıldı. Tedavi yöntemleri kanamayı, hastayı korkutmayı, emetik, lavmanları, toplam karanlığı ve haşhaş ve hıyarların soğumasını ve müzik terapisi, seyahat, spor, sesli okuma ve masaj gibi hoş olanları içermekteydi. Doktor-hasta ilişkisinin öneminin farkındaydı.

Kitap IV – Seçilen hastalıkların anatomik tanımları.
Kitap V – opiatlar, diüretikler, pürjanlar ve müshiller de dahil olmak üzere İlaçlar.
Kitap VI – Ülser, cilt lezyonları ve hastalıkları.
Kitap VII – litotomi ve kataraktların çıkarılması gibi klasik işlemler.
Kitap VIII – Dislokasyon ve kırıkların tedavisi.

De Medicina Ortaçağ’da biliniyordu, ancak daha sonra 15. yüzyıla kadar kayboldu. Floransa’da 1478’de basılacak ilk tıbbi kitaptı.

Kaynaklar:

Exit mobile version