Site icon elektromanyetix

Philip Drinker

Philip Drinker

Philip Drinker (12 Aralık 1894 – 19 Ekim 1972) endüstriyel hijyenistti. Louis Agassiz Shaw ile 1928’de ilk yaygın olarak kullanılan demir akciğeri icat etti.

ABD’nin Boston kentinde Warren E.Collins Co. tarafından yapıldı ve ilk kez olarak 12 Ekim 1928 günü, Boston Çocuk Hastanesi’- nde, solunum güçlüğü çeken küçük bir kızın tedavisinde kullanıldı. Bir yıl önce, ilk deney modeli Harvard Üniversitesi’nden Profesör Philip Drinker tarafından geliştirildiği için, aygıta “Drinker Respiratörü”adı verildi.

Profesör Drinker, deneme modelini yaparken demir bir gövdeye iki elektrikli süpürge emicisi yerleştirmişti. Bunlardan biri, üflemeye, diğeri de emmeye yarıyordu. İngiltere’de, bu aygıt sayesinde hayatı kurtarılan ilk hasta, 17 yaşındaki öğrenci John M.Turner’dır.

Turner, 1932 yılının Eylül ayında çocuk felcine yakalandı. Tedavi amacıyla Oxford’daki Morris Ortopedi Hastanesi’ne getirildi. 6 Ekim sabahı, nöbetçi gece hemşiresi, Turner’ın iyi soluk alamadığını gördü. Hastalık, solunum kasları dahil, tüm vücudu etkisi altına almıştı. Hastanede araştırma yapmak amacıyla gelmiş, ABD’li bir doktor vardı.

T.C.Thompson adlı bu doktor, Londra’daki Üniversity College Hastanesi’nde bir Drinker Respiratörü olduğunu öğrendi. Hemen bu aygıtın getirilmesini istedi. Üniversity College yetkilileri, aygıtı vermeye hazır olduklarını, ancak kendilerinin yaptıkları denemelerde başarılı sonuç alınamadığım söylediler.

Demir Akciğerler (Yapay Akciğer)

Drinker Respiratörü’ ne bağladıkları iki hasta da hayatını kaybetmişti. Yine de aygıt bir arabaya konularak Oxford’a getirildi. Gerekli voltaj ayarlamaları yolda yapılmıştı. Bu arada John Turner’a sürekli suni solunum yaptırılarak respiratör gelene kadar hayatta kalması sağlandı ve saat 5.30’da Drinker Respiratörü’ne bağlandı. Önceleri tümüyle aygıta bağımlı kaldı. İki-üç hafta sonra uzun aralıklarla makineden ayrılarak soluk almayı başardı.

İyileştikten sonra The Times’a yazdığı bir mektupla doktorlarına ve Drinker Respiratörü’ne neler borçlu olduğunu anlattı. Bunun üzerine Lord Nuffield, imparatorluğun her yerindeki tüm hastanelere birer tane respiratör alınmasını emretti. Sürekli olarak yapay ciğerle yaşayan ilk hasta ise, ABD’li bir demiryolu görevlisinin oğlu olan Frederick B. Smite Jr’dır. 1936 yılında Pekin’de çocuk felcine yakalandı.

Respiratöre bağlanarak ABD’ye getirildi. Yolculuğunun büyük bölümünü özel bir vagon içinde sağlık ekibiyle birlikte yaptı. Demir Ciğerli Adam olarak ünlenen Smite, 12 Kasım 1954 yılında 44 yaşında ölünceye kadar sürekli respiratöre bağlı olarak yaşadı.

Kaynak:  Philip Drinker, https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Philip_Drinker&oldid=817830411 (last visited Apr. 20, 2018).

 

Exit mobile version