Site icon elektromanyetix

Selman Abraham Waksman Kimdir?

Selman Abraham Waksman

Selman Abraham Waksman

Selman Abraham Waksman (d. 22 Haziran 1888, Pryluky (Ukrayna) – ö. 16 Ağustos 1973, Woods Hole, Barnstable County, Massachusetts, ABD), ABD’li biyokimyacı.

Waksman’ın en önemli çalışmaları, toprak bakterilerinden 1940 yılında antibiyotik ve sitostatik aktinomisin A’yı ve üç yıl sonra streptomisini izole etmesiydi.

Vereme karşı ilk antibiyotik olan streptomisinin keşfi için 1952 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı. Aslında streptomisini 1943 yılında ilk izole edebilen Waksman’ın laboratuvarında çalışan öğrenci Albert Schatz’dı.

“Waksmann bir gün hastanedeki yorucu çalışmasına ara verir ve ormanlık bir yolda yürüyüşe çıkar. daha sonra orada 60 yaşında bir mezarcı görür ve adamın 60 yıldır bir kere bile hastalanmamış olması kafasında bir şüphe doğurur. gerçekten de ölü bedenlerle uğraşan bir kimsenin en azından herhangi bir virüs kapmamış olması hayret vericidir. Bu yüzden toprağın biyokimyasal yapısını araştırmaya başlar. waksmann toprağa giren her cesedin (aynı zamanda virüsün) daha 20 saat dolmadan bütün mikroplardan arındığını tespit eder. daha sonra araştırmasını verem virüsü ile sınırlı olmak üzere derinleştirir ve verem virüsünün topraktaki “stroptomyces” adı verilen bakteriler tarafından arındırıldığını fark eder. nihayet, bu bakteri sayesinde hastalığa karşı bir antibiyotik üretir ve bu buluş nobel ödülüyle taçlandırılır.”

Yayınlar

Selman Waksman, 400’den fazla bilimsel makalenin yanı sıra 28 kitap ve 14 bilimsel broşürün yazarı ya da yazarıydı.

Kaynak: Selman Abraham Waksman, //tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Selman_Abraham_Waksman&oldid=18507712 (last visited Nisan 20, 2018). 

Exit mobile version