Kendinden Isıtmalı Lehim Vakum Cihazı Yapımı

2
1569
Okunma

Kendinden Isıtmalı Lehim Vakum Cihazı Yapımı

Genelde kartlarda lehimli komponentleri sökmek için hayva(lehim makinesi) ile birlikte lehim emme pompası kullanırız. Bu basit bir alettir. Aynı enjektördeki sistem vardır. Ayrıca içinde kuvvetli bir yay ve yayı sıkıştırdığımızda o şekilde kalmasını sağlayan bir tırnaklı tuş vardır. Tuşa bastığımızda yay pompanın emme işi sağlayan kısmını yukarı doğru fırlatır.

Fakat lehimi emmek için önce lehimin ısıtılması gerekir. Bir elimizle havyayı diğer elimizle de pompayı tutarak lehimi sökeriz.

Şimdi ben de tam olarak bu işi sadece tek elle yapabilir miyim diye düşündüm. Elimde ucu olmayan eski bir havya vardı. Bir kaç malzeme daha ekleyerek bunu başardım. Lehim vakum cihazı diyebiliriz.

Gerekli Malzemeler:

  • Havya (Lehim Makinesi),
  • Bakır / Prinç / Çelik (Herhangi Metal) içi boş çubuk (Havyanın ucu çapında)
  • Vakum Motoru,
  • Isıya dayanıklı silikon hortum,
  • Serum hortumu
  • Vakumlanan lehimleri toplayamak için küçük kapaklı bir hazne.
  • Biraz aliminyum bant, teflon bant, yalıtımlı bant..

Öncelikle Havyayı söküyoruz ve havyanın ucunun girdiği kısma metal çubuk borumunu geçirerek kontrol ediyoruz. Belirlediğimiz uzunluğa göre kesiyoruz ve uç kısımlarını zımpara yardımıyla düzeltiyoruz. Çubuğu yerleştirdikten sonra havyanın uç kısmındaki vidaları sıkıp çubuğu sabitliyoruz.

Şimdi en önemli kısım burası: TEST ETME
Elektrik çarpma tehlikesi !!
Havyayı prize takıp, havyanın tüm şasesini kontrol kalemi yardımıyla test ediyoruz. Herhangi bir kaçak olup olmadığına bakıyoruz. Sonra prizi çıkarıp prizin uçları ters gelecek şekilde yeniden prize takıyoruz. Aynı testi bir daha uyguluyoruz. Eğer kaçak yoksa devam edebiliriz.

Ama eğer kaçak varsa, havyanın ısıtıcı kısmına giden kabloları takip ederek, rezistandan çıkan çıplak tel/kablo şaseye temas ediyor olabilir.Bu yüzden yalıtımlarını yapın. Isıya dayanıklı teflon bant kullanabilirsiniz. Zaten o kabloların üstünde özel ısı yalıtımlı borular göreceksiniz. Bu boruları da olabildiğince aşağı çekerek çıplak kablo kalmamasını sağlayın. Sonrasın yukarıda bahsettiğim kontrolleri şasede kaçağı giderene kadar tekrarlayın. Ama eğer bundan emin değilseniz her ihtimale karşı projeye devam etmeyin.

Testimizi yaptıktan sonra artık lehim vakum kısmına geçeceğiz. Isıya dayanıklı silikon hortumdan yeteri kadar kesip havyanın arkasından çıkan metal çubuğa takıyoruz. Bir bakır tel yardımıyla hortumu boruya sıkıştırıyoruz. Isıya dayanıklı hortumun ucuna da serum hortumu veya vakum işleminde içe bükülmesini engellemek için daha kaliteli borular kullanabiliriz.

Serum hortumunu da vakumda çekilen lehim parçalarını toplamak için kullanacağımız kapaklı hazneye takıyoruz. Haznenin arkasına takacağımız serum hortumu da direk vakum motoruna gidecek.

Vakum motoru olarak ben 220V’luk bir kullandım. Piyasada her çeşitte ve voltajda vakum motoru mevcut. 12V vakum motoru da kullanabilirsiniz.
Daha sonrasında yaptığımız cihazı ilk önce lehim vakumlayacağımız kısma getirip lehimin erimesini sağlıyoruz. Sonrasında vaku motoruna güç vererek vakumluyoruz. Vakum motoruna güç vermek için havyanın üstüne bir anahtar koymamızda fayda var.

Videodan bu adımları izleyerek görün:

Yorum ve önerilerinizi eksik etmeyin.

Umarım işinize yarar.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız 3 Oydan 3,67 Puan. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
Loading...
Elektronik, Bilim, Teknoloji, Müzik, Tasarım.
Paylaş

2 YORUMLAR

  1. Çalışmanızı çok beğendim, birden aklıma geldi acaba var mı böyle bir şey yapan ve biraz araştırdım karşıma siz ve bu site çıktınız takipteyim bundan sonra. Çalışmalarınızın devamını dilerim

    • İyi dilekleriniz için teşekkürler. Elimden geldiğince/zaman bulduka özgün ve gerçekten yaratıcı şeyler yapmaya çalışıyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.