Daniel Gabriel Fahrenheit
Daniel Gabriel Fahrenheit ya da Gabriel Daniel Fahrenheit (24 Mayıs 1686 Danzig – 16 Eylül 1736 Lahey), Alman fizikçi.
Hollanda ve İngiltere gezilerinde deneysel fizik ve meteoroloji alanlarında kullanılan kimi araçların yapımını öğrendi. 1710 da yaptığı termometre başlangıç noktası olarak soğuk bir karışımın sıcaklığını bitiş noktası olarak da ağız boşluğunun sıcaklığını ilke saydı.
Daha sonra bu termometreyle ölçtüğü suyun donma sıcaklığını 32, kaynama sıcaklığını da 212 derece olarak saptayarak kısaca °F simgesiyle gösterilen Fahrenheit derecesi ölçeğini ortaya koydu. 1720 termometresini daha da geliştirerek ispirto yerine ilk kez civayı kullandı. İngiltere’de, Royal Society üyeliğine seçildi. Maddenin kaynama noktasının hava basıncıyla değiştiğini gösterdi.
1721’de suyun aşırı soğuma özelliğini 1724’te de içine tuz karıştırılan suyun donma ve kaynama sıcaklıklarının değiştiğini ortaya koydu. Günümüzde İngiltere ve ABD’de sıcaklık ölçü birimi olarak kullanılmakta olan Fahrenheit derecesi ile Celsius derecesi arasında
- TFahrenheit = 1,8 · TCelsius + 32
şeklinde bir bağıntı vardır.
Fahrenhayt, Merkür’ün bu sıcaklık ölçeğinde yaklaşık 300 derece kaynadığı fikrini ortaya attı. Başkaları tarafından yapılan çalışmalar, suyun donma noktasının yaklaşık 180 derece üzerinde kaynadığını gösterdi. Fahrenheit ölçeği daha sonra donma-kaynama aralığını tam olarak 180 derece yapacak şekilde yeniden tanımlandı, 180 olarak uygun bir değer oldukça kompozit bir sayıdır, yani birçok fraksiyona eşit olarak bölünebilir. Ölçeğin yeniden tanımlanması nedeniyle bugün normal ortalama vücut ısısı 98.2 derece, alınırken Fahrenheit’in orijinal ölçeğinde 96 derece idi.
Kaynak:
Daniel Gabriel Fahrenheit, //tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Daniel_Gabriel_Fahrenheit&oldid=16931209
en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Gabriel_Fahrenheit