LDR Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

0
422
Okunma

LDR Nedir

LDR Nedir ?

Ldr nedir ? Bir fotodirenç (aynı zamanda ışığa bağımlı direnç, LDR veya foto iletken hücre olarak da bilinir), bileşenin hassas yüzeyinde parlaklık (ışık) alma direncini azaltan pasif bir bileşendir. Bir fotorezistörün direnci, gelen ışık yoğunluğunun artmasıyla azalır; başka bir deyişle, fotoiletkenlik sergiler. Işığa duyarlı dedektör devrelerinde ve bir direnç yarı iletkeni olarak işlev gören ışıkla etkinleşen ve karanlıkla etkinleşen anahtarlama devrelerinde bir fotodirenç uygulanabilir.

Karanlıkta, bir fotodirenç birkaç megaohm (MΩ) kadar yüksek bir dirence sahip olabilirken, ışıkta bir fotodirenç birkaç yüz ohm kadar düşük bir dirence sahip olabilir. Bir fotodirenç üzerine gelen ışık belirli bir frekansı aşarsa, yarı iletken tarafından emilen fotonlar bağlı elektronlara iletim bandına atlamak için yeterli enerji verir. Ortaya çıkan serbest elektronlar (ve onların delik ortakları) elektriği iletir, böylece direnci düşürür. Bir fotorezistörün direnç aralığı ve hassasiyeti, benzer olmayan cihazlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Ayrıca, benzersiz fotodirençler, belirli dalga boyu bantları içindeki fotonlara büyük ölçüde farklı tepki verebilir.LDR’nin en çok duyarlı olduğu ışık yeşil ışıktır.

Bir fotoelektrik cihaz, içsel veya dışsal olabilir. İçsel bir yarı iletkenin kendi yük taşıyıcıları vardır ve örneğin silikon gibi verimli bir yarı iletken değildir. İç aygıtlarda, yalnızca değerlik bandında bulunan elektronlar vardır ve bu nedenle fotonun, elektronu tüm bant aralığı boyunca uyarmak için yeterli enerjiye sahip olması gerekir.

Dışsal aygıtlar, temel durum enerjisi iletim bandına daha yakın olan katkı maddeleri olarak da adlandırılan safsızlıklara sahiptir; elektronların atlayacak kadar uzaklığı olmadığından, daha düşük enerjili fotonlar (yani daha uzun dalga boyları ve daha düşük frekanslar) cihazı tetiklemek için yeterlidir. Bir silikon numunesinin bazı atomlarının yerini fosfor atomları (safsızlık) alırsa, iletim için fazladan elektronlar olacaktır. Bu, harici bir yarı iletken örneğidir.

Tasarım Özellikleri

LDR Yapısı

Bir fotodirenç, bir fotodiyot veya bir fototransistörden daha az ışığa duyarlıdır. Son iki bileşen gerçek yarı iletken cihazlardır, fotodirenç ise PN bağlantısı olmayan pasif bir bileşendir. Herhangi bir fotorezistörün fotodirenci, ortam sıcaklığına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir, bu da onları ışık fotonlarının hassas ölçümü veya hassasiyeti gerektiren uygulamalar için uygun hale getirmez. LDR’ler yapısal hassasiyetlerinden dolayı aşırı ısıda çalışamazlar. Aşırı ısı altında (maksimum 60 °C) bozulurlar.

Fotodirençler ayrıca, ışığa maruz kalma ile dirençte meydana gelen azalma arasında, genellikle yaklaşık 10 milisaniye civarında belirli bir gecikme derecesi sergiler. Aydınlık ortamlardan karanlık ortamlara geçerken gecikme süresi, genellikle bir saniye kadar uzundur. Bu özellik, hızlı bir şekilde yanıp sönen ışıklar algılamak için uygunsuz hale getirir, ama bazen ses sinyali sıkıştırma tepkisini düzeltilmesi için kullanılmaktadır.

Uygulama Alanları

LDR Kullanım Alanları

Fotodirençler birçok tipte gelir. Ucuz kadmiyum sülfür (CdS) hücreleri, kamera ışık ölçerleri, saatli radyolar, alarm cihazları (bir ışık huzmesi için dedektör olarak), gece lambaları, dış mekan saatleri, güneş enerjisiyle çalışan sokak lambaları ve güneş enerjisi yol dikmeleri gibi birçok tüketici ürününde bulunabilir. .

Işığın ne zaman açık olduğunu kontrol etmek için sokak lambalarına fotodirençler yerleştirilebilir. Fotorezistörün üzerine düşen ortam ışığı sokak lambasının kapanmasına neden olur. Böylece ışığın sadece karanlık saatlerde açık kalması sağlanarak enerji tasarrufu sağlanır.

Fotodirençler veya LDR’ler, bir kişi/nesne lazer ışınından geçtiğinde ışık yoğunluğundaki değişikliği algılamak için lazer tabanlı güvenlik sistemlerinde de kullanılır.

Ayrıca, kazanç azaltmayı kontrol etmek için küçük bir akkor veya neon lamba veya ışık yayan diyot ile birlikte bazı dinamik kompresörlerde kullanılırlar. Bu uygulamanın yaygın bir kullanımı, yerleşik bir tremolo efekti içeren birçok gitar amplifikatöründe bulunabilir, çünkü salınan ışık modelleri amfi devresinden geçen sinyalin seviyesini kontrol eder.

(LDR nedir?) CdS(Kadmiyum Sülfür) ve CdSe(Kadmiyum Selenür) fotodirençlerin kullanımı, kadmiyum üzerindeki RoHS yasağı nedeniyle Avrupa’da ciddi şekilde kısıtlanmıştır.

Orta kızılötesi spektral bölge için kurşun sülfür (PbS) ve indiyum antimonit (InSb) LDR’ler (ışığa bağımlı dirençler) kullanılır. Ge:Cu(Germanyum:Bakır) fotoiletkenler, mevcut en iyi uzak kızılötesi dedektörler arasındadır ve kızılötesi astronomi ve kızılötesi spektroskopi için kullanılır.

Arduino LDR Analog Giriş Uygulaması;

Arduino Analog Giriş Uygulaması

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.