William Sturgeon

0
420
Okunma

William Sturgeon

William Sturgeon (22 Mayıs 1783 – 4 Aralık 1850), ilk elektromıknatısları yapan ve ilk pratik İngiliz elektrik motorunu icat eden İngiliz fizikçi ve mucit idi.

 

Hayatı

Sturgeon, Carnash, Lancashire yakınlarındaki Whittington’da doğdu ve bir ayakkabıcıya çıraklık yaptı. 1802’de orduya katıldı ve kendini matematik ve fizik dersleri verdi. 1824’te Doğu Hindistan Şirketi’nin Siskey’deki Addiscombe’daki Askeri Semineri’nde Bilim ve Felsefe Öğretim Üyesi oldu ve sonraki yıl ilk elektromıknatısını sergiledi. Tek bir pilden akım gönderildiği telle sarılmış yedi onsluk bir demir parçasıyla dokuz kilo kaldırarak gücünü gösterdi.

1832’de Londra’daki Adelaide Uygulamalı Bilim Galerisi’nin öğretim görevlilerine atandı ve ilk olarak bir komütatörü içeren DC elektrik motorunu gösterdi.

1824 yılında Sturgeon tarafından icat edilen ilk yapay elektromıknatıs. Sturgeon’un 1824 belgesinden İngiliz Kraliyet Sanat, İmalat ve Ticaret Topluluğu’na uzanan orijinal çizimi. Mıknatıs 18 dönüm çıplak bakır telden yapılmıştır (yalıtılmış tel henüz icat edilmemiştir).

Annals Elektrik

1836 yılında Sturgeon, Elektrik, Manyetizma ve Kimya Annals dergisini kurdu ve aynı yıl bir galvanometreyi icat etti.

Sturgeon, John Peter Gassiot ve Charles Vincent Walker’ın yakın bir ortağıydı ve üçü de 1837’de Londra Elektrik Derneği’nin kurulmasında etkiliydi.

1840 yılında Manchester Victoria Kraliyet Pratik Sanatlar Galerisi’nin müfettişi oldu. John Davies, Galler’in destekleyicilerinden biri ve yakınları Edward William Binney ve cerrah John Leigh’i kapsayacak şekilde genişletilen Davies’in öğrencisi James Prescott Joule ile yakın bir sosyal daire kurdu.  Galeri 1842’de kapandı ve ders vererek ve gösteri yaparak bir hayat kazandı. 1850’de Prestwich’te öldü,  ve ona “William Sturgeon ~ The Electrician” adını veren bir mezarda St Mary’s Parish Church kilisesine gömüldü.

Kaynak: William Sturgeon, https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=William_Sturgeon&oldid=826383891 (last visited Apr. 20, 2018).

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.