3D Yazıcı – Marlin ve Mekanik Kalibrasyonları
Marlin Ayarları
Bize destek olmak için youtube kanalımıza abone olunuz !
YOUTUBE
İnternette bu türde yabancı kaynak bulmak çok kolay fakat Türkçe kaynak yok denecek kadar az. Buradaki bilgilerle Marlin yazılımını ve yazıcınızı kalibrasyon edebilir, istediğiniz kaliteye ulaşabilirsiniz.
Güncelleme 31 Mart 2016 Çarşamba 02:12
Ayrıca aşağıdaki klavuza da göz atmalısınız:
3D Yazıcı Baskı Kalitesi Sorun Giderme Kılavuzu
NOT: Buradaki anlatım “Marlin RC versiyonu” öncesi içindir. Yeni versiyon için yazı hazırlanıyor..
Elektronik Yazılım
En çok kullanılan yazılım olan Marlin yazılımı için Reprap’dan.
En son çıkan Marlin yazılımı için.
Diğer yazılımlar hakkında bilgim olmadığı için buraya ekleyemiyorum.
Yardımcı Yazılım
Bu programlar ile yazıcınız Pc ye bağlı iken canlı olarak G-code yazdırabilir, PID ölçümlerini ve kalibrasyonlarını yapabilirsiniz. Tabla ile z ekseni ayarı, ve z ekseni home ayarlarını yapabilirsiniz.
Pronterface / PrintRun
Repetier Host
Marlin Ayarları Sırasıyla;
USB iletişim protokolü baudrate’i en stabil olan rakamla değiştirelim;
1 | #define BAUDRATE 115200 |
Ramps Kart Ayarları
Kart Çeşidinize göre ayarlar;
1 2 3 | // 33 = RAMPS 1.3 / 1.4 (Power outputs: Extruder, Fan, Bed) // 34 = RAMPS 1.3 / 1.4 (Power outputs: Extruder0, Extruder1, Bed) // 35 = RAMPS 1.3 / 1.4 (Power outputs: Extruder, Fan, Fan) |
Benim elimdeki kart, 33 numara olan. sizinkisi farklıysa yukarıda belirtilen gibi değiştirin;
1 | #define MOTHERBOARD 33 |
Sıcaklık Sensör Ayarları
En çok kullanılan sensörlerden 100 k beta 4039;
1 2 3 4 5 | //EPCOS (Beta = 4036) on hotend and heatbed: #define TEMP_SENSOR_0 1 #define TEMP_SENSOR_1 -1 #define TEMP_SENSOR_2 0 #define TEMP_SENSOR_BED 1 |
Bu da yine çok kullanılan sensörlerden 100 k beta 3950;
1 2 3 4 5 | //For Beta = 3950 on hotend and heatbed: #define TEMP_SENSOR_0 60 #define TEMP_SENSOR_1 -1 #define TEMP_SENSOR_2 0 #define TEMP_SENSOR_BED 60 |
Eğer sizinkisi farklıysa marlinin içinde hepsi yazıyor ordan uygun olanı seçin.
Kalibrasyon
Triffid Hunter’s Calibration Guide
Üstteki linke mutlaka bir göz gezdirin.
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT
ayarları; (X ve Y için)
Örnek;
NEMA 17 motor ile T2 kayış ve 20 diş kasnak:
(200 * 16) / (2 * 20) = 80.0
NEMA 17 motor ile T2 kayış ve 16 diş kasnak:
(200 * 16) / (2 * 16) = 100.0
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT
ayarları (Z için)
Örnek;
NEMA 17 ile standart M5 sonsuz vida: (prusa i3 için)
(200 * 16) / 0.8 = 4000
NEMA 17 ile standart M8 sonsuz vida: (prusa i3 ya da herhangi bir yazıcıda M8 sonsuz vida kullanılıcaksa)
(200 * 16) / 1.25 = 2560
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT
ayarları (EXTRUDER KALİBRASYON)
Aşağıdaki linkte detaylı şekilde resimlerle anlatılıyor. İnceleyin.
How to calibrate the Extruder on your 3d Printer
Mantık şu;
Filamentin extrudere girdiği yerden kumpas ile 100 mm ölçüp filamenti cd kalemi ile işaretliyoruz. Pronterface vb. program ile 100 filament it diyoruz. tam extruderin girişinden filamente işaret koyuyoruz. Eğer diğer işaret içeri girdiyse reverse yapıyoruz. Mesela bir ölçtük ki 100 yerine 125 mm gitmiş.
Eski değer “(ilk yüklemede 700 oluyor) x 100 / 125” = “700 x 100 / 125″ = 560
Benim prusa i3 modelinde kullandığım ayarlar; (Makine üzerindeki materyallerin sağlamlığı ve stabilize oluşu ile doğru orantılıdır. Ne kadar kaliteli bir makina ise bu değerler de artar.
1 2 3 4 5 | #define DEFAULT_MAX_FEEDRATE {200, 200, 2.5, 25} (mm/sec) //saniyedeki maximimum mm hızı. #define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {2000,2000,20,10000} //maximum ivmelenme #define DEFAULT_ACCELERATION 2000 //normal ivmelenme, yazıcı boşta hareket ederken. #define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION 2000 //geri çekme ivmelenmesi #define DEFAULT_XYJERK 10.0 // (mm/sec) normal değeri 20'dir. 10 - 15 iyidir. |
sadece min endstop kullanıcağımız için max endstop devre dışı bırakıyoruz. bunu yazılımda yazıcımızın en fazla gidebileceği mesafeyi seçerek durmasını sağlıcaz.
1 | #define DISABLE_MAX_ENDSTOPS |
Mesela burda x ekseni en fazla 185mm gidebilir. Y max 170mm, Z de max 180 mm gidebilir. Bunu tüm ayarlamalardan sonra pronter face ile hareket ettirerek tespitedip buraya yazıyoruz. ve eğer biz X’i 200 mm gönderirsek 185 de durur. bunu yapmazsak step motora kayışa vb. zarar verir.
1 2 3 4 5 6 | #define X_MAX_POS 185 #define X_MIN_POS 0 #define Y_MAX_POS 170 #define Y_MIN_POS 0 #define Z_MAX_POS 180 #define Z_MIN_POS 0 |
Yazıcıya home gitmesi komutu verdiğimizde dediğimizde aşağıdaki hızları kullanıcak. Bunları yazıcınızın özelliklerine göre arttırabilirsiniz;
1 | #define HOMING_FEEDRATE {800, 800, 200, 0} // set the homing speeds (mm/min) |
Extruder ve Bed “PID” kalibrasyon
(Hotend PID autotune):
1 | M303 C8 S180 |
8 defa 180 derece de ölçüm yap komutu göndermiş olduk. Pronterface’de çıkan sonuçlar aşağıdaki gibi olacak. Bu sonuçları kendi Marlin ayarlarınızdakilerle değiştirin.
#define DEFAULT_Kp 19.98
#define DEFAULT_Ki 1.44
#define DEFAULT_Kd 69.15
(Bed PID autotune):
1 | M303 E-1 C8 S90 |
Bed için 8 defa 90 derecede ölçüm yap komutu göndermiş olduk. Pronterface’de çıkan sonuçlar aşağıdaki gibi olacak. Bu sonuçları kendi Marlin ayarlarınızdakilerle değiştirin.
#define DEFAULT_bedKp 249.89
#define DEFAULT_bedKi 29.56
#define DEFAULT_bedKd 528.18
Display Ayarları
4×20 karakter LCD kullanan için;
1 | #define REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER |
Grafik Ekran Kullananlar için:
Aşağıdaki kodu aktif edicek aynı zamanda “http://code.google.com/p/u8glib/wiki/u8glib ” linkinden dosyayı indirip Arduinonun “library” yazan klasörürnün içine atıcak. Yoksa Ekranda hiç bişe çıkmaz ve Arduino zaten yazılımı upload ederken hata verir.
1 | #define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER |
Bize destek olmak için youtube kanalımıza abone olunuz !
YOUTUBE
En yakın zamanda güncellenecektir.
Hala ilgileniyormusunuz site ile bilmiyorum ama bir sorunum var çözemedim. E0 motorum baskı yaparken geri çekme açıksa geri çekme kısmında daha fazla iteliyor ve fazladan filament akıtıyor bu da baskıyı inanılmaz bozuyor bende geri çekmesiz çalıştırıyorum bu seferde ortaya çıkan sellenme nozzle boşmuşcasına başladığı için her katmanda ki ilk başlangıç alanında boş başlıyor baskı bu da dayanıklılığı azaltıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Çok ilginç. Geri çekme adı üstünde geri çekme yapması lazım. Marlin içerisinde farketmeden bir yeri mi değiştirdiniz? Böyle birşey olmamaı gerekir.
Teşekkürler.
Selamlar Birşey soracaktım 3d yazıcı için eksenlere sınır anahtarı koymayıp cura veya repetier host içinden eksenlerin hareketlerini yazma alanına göre sınırlandırabilirmiyiz? Sınır anahtarı olmazsa olmazımız mıdır?
Home anahtarı olmazsa olmazdır. Home(min) anahtarına eksenler geldiğinde MAX anahtarını kullanmanıza gerek yoktur. Yazılımsal olarak 200 dediğimizde; ilk baş home yaptıktan sonra sadece 200mm gidebilir.
Değerli üstadım. Marlinde çift nozül ayarlarını yapamadım. Birçok arama yaptım nette ancak yerli doküman bulamadım. Zaten 2 nozül ayarını yapabilsek 3 , 4 nozül ayarları benzer olacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda tecrübeleriniz varsa ve paylaşabilirseniz seviniriz.
İnanın hiç çift hotendli yazıcı yazılımı ile uğraşmadım. Ama mutlaka nette vardır. Yerli ve yabancı kaynakları araştırın. Zamanım olursa ben de araştırıp burda paylaşmak isterim ilerleyen zamanlarda.
özgün boyutta delta tipi 3d printer yapıyorum hareketlerde ve step parametrelerinde sıkıntı yok ama home ayarını kodda bulamadım ve yapamadım bu yüzden yazıcı home yapamıyor ve açılmadan önce neredeyse orayı max home kabul ediyor baskı verdiğimde havada yazıyor bu konu hakkında bilgisi olan varsa yardım edebilirmi mail adresim [email protected]
Merhabalar
Takıldığım bir yer var. ben arduinoyu sıfırladım repetier yerine marlıne geceyim dedim mesh bed leveling için ancak ayarların çoğunu yapmama karşın g28 z0 yaptığımda X:95.00 Y:95.00 Z:0.00 E:0.00 Count X:15200 Y:15200 Z:0 sonuç bu oluyor. yani z home a bastıgımda tablanın ortasına gıdıyor. başlangıc pozisyonları 0 a ayarları tabla boyutları 195 e ayarladı. kaç takla attım ama düzeltemedım.
Normalde tüm eksenlerde 0’a gitmesi gerekir. Muhtemelen Bed Levelling kısmındaki ayarlardan kaynaklanıyordur.
merhabalar mesela ben Ramps kartımdaki E0 çıkışından değilde E1 çıkışımdan extruderi sürmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim acaba. Kartımın o kısmında bir arıza var. Yeni bir kart alamdan bunu çözmek istiyorum. En azından şuanlık..
Marlin içerisinde extruder seçme kısmı var. Oradan E1 çıkışını seçmen gerekir.
Aynı sorun bendede var. İşe yaradımı.
Bendede o sorun vardı. Yılbaşına kadar idare edeceğim. İşe yarıyor mu.
Merhabalar.yazıcımın her ayarı düzgün home lar da istediğim yerde duruyor.Fakat yazdırmaya başlarken z ekseni 10 mm civarı yükseliyor sonra havada yazmaya başlıyor.halbuki z home ayarı tam yerinde tablaya bitişik nerdeyse.Nerden çözebilirim bu sorunu.şimdiden teşekkür ederim
Muhtemelen Cura kullanıyorsunuz.
Cura’da start g-code kod kısmını kontrol ediniz. Orada Z-10 gibi bir kod görürseniz kaldırın.
Çözemezseniz tekrardan yazın.
Buradaki paylaşımlar için çok teşekkürler. Konu ile ilgili olanlar için aydınlatıcı. Benim sorum şu, X,Y,Z eksenlerinden X ve Z home yapıyor ancak Y ekseni ters tarafa doğru çok kısa bir hamle yapıp duruyor. Arduinoyu ve sürücüleri değiştirerek denedim birşey değişmedi. Y kalibrasyon ayarları ile X kalibrasyon ayarları aynı ama Y home yapmıyor. Rampsı değiştiremedim elimde olmadığı için ondan kaynaklanıyor olabilir mi. Teşekkürler.
Y ekseni motor hareket hızı ve ivme değerlerini değiştirmeyi deneyin.
Z ekseni 10 mm ilerle dediğimde 15mm ilerliyor ve baskıya başla dediğimde nozil tablaya 5mm kala baskıya başlıyor bu sorunları nasıl halledebilirim. Arduino mega ile yapılmış ve t8 trapez sonsuz cıvata mil z ekseninde. X ve y eksenleri gt2 kayışlı onlarda sorun yok. Z eksen ayarını ve bu baskıya başlamasa tablaya olan mesafeyi nasıl ayarlarim. Tabla yaklaşım sensorude var. Eksenleri hizala dediğimde x 0 y 0 z 3 olarak konumlanıyor. Tablaya ne yaptıysam z hep 3 pozisyonunda oluyor. Hotbed takip sonra iptal etmişler bende hotbed taktım bağlantısı tamam falan marlinde hotbed kısmını iptal etmiş olmalılar ekranda işi ayarında çıkmıyor. Bana sağlam bu sistemle çalışacak bir marlin yazılımı verebilirmisiniz. 200x200x280 tabla hareket alanım var. Z ekseni yukarda başlayıp baskının kalınlığına göre aşağı doğru inerek sonlaniyor. Extruder faninida direkt güç kaynağına takmış enayiler günlerdir çözmeye çabalıyorum lütfen yardım edin şu enkazı adam edeyim. Mail adresim [email protected]
mail atıldı.
selamun aleyküm hocam şimdi benim yazıcının problemi çap 8 dediğimde 8 den düşük vs olması bu çap değerinde basmıyor buda proje yaptığımızda sıkıntı teşkil ediyor boşa filament harcamaya kadar gidiyor bunun kalibrasyonunu nasıl yapabiliriz
Merhaba.
Tam olarak sorununuzu anlamadım ama belirttiğim gibi tüm kalibrasyonları yaparsanız sorunsuz baskı alırsınız.
Merhaba motorlara home dediğimde z düzgün bir şekilde home yapıyor fakat x ve y endstop a doğru bir tık gidip takılıp kalıyor ne yapabilirim?
Merhaba. Tahmini olarak x ve y motorlarının max acce.. ayarları yüksek, onları düşürürseniz düzelir.
Aynı zamanda home gitme hızını da düşürün.
merhaba marlin yazılımı kullanıyorum motorlar home dediğim zaman terse gidiyor kablo bağlantısını değiştirme imkanım yok yazılımdan nasıl yapabilirim
1.si şunları kontrol edin:
#define X_HOME_DIR -1
hepsi -1 olmalı. (endstop min -1)#define Y_HOME_DIR -1
#define Z_HOME_DIR -1
aynı zamanda kablo değiştiremiyorsanız şurdan yönü değiştirebilirsiniz:
#define INVERT_X_DIR false
#define INVERT_Y_DIR true
#define INVERT_Z_DIR false
Merhaba yazınız güzel olmuş teşekkür ederim. Size bir sorum olacak yazıcımdan iç içe geçen parçalar döktürdüğümde birbirine geçmiyor. Başka dosyalardada denedim ama uymuyor hep pıçakla yanlardan kesmek zorunda kalıyorum. Bunu bir türlü çözemedim Kalibrasyon için küp bastım 10 mm lik ölçümlerim hep 10-10.01 çıktı yani okadar oransızlıkta yok gibi. Bu arada dikkatli bir şekilde baktığımda alt katmanlarda sanki biraz genişlik olmuş ama nedenini anlamadım. Bana yardımcı olabilir misiniz?
10.01 güze bir değer. Onla alakalı değil. Sizin filamentiniz sanırım genleşiyor ve bu nedenle parçalarda sıkıntı olabiliyor. Sıcaklığı düşürerek en uygun sıcaklığı bulmanız gerekir. Alt katmanların geniş olması demek; yazıcının z ekseni tam kalibre edilmemiş demek. nozzle ile tabla arasında bir kağıt hafif sürtme ile geçmesi gerekir. Bunu 4 köşede tekrarlayın. Yani sorun z ekseni kalibrasyonu ve sıcaklık gibi görünüyor. Bazı ufak parçalarda plastik soğuyamadığı için genleşiyor, üst üste yığılıyor, bu durumda baskı hızını arttırmalısınız.
merhabalar.
bir sorum olacak ama frimware i ardinio ya yükledim pc ye usb ile baglıyken çalışıyor
ancak güçkaynagını bağlayınca ekran yanıp yanıp sönüyor nedeni nedir acaba (güç kaynagım 12 volt 30 amp. )
yardımcı olursanız sevinirim.
Ramps üstünde veya kablo montajında kısa devre olabilir. Güç kaynağı kendini kısa devre korumaya alıyorsa yanıp sönme olabilir.
Kabloları ve montajı kontrol edin.
kontrol ettim ancak kısa devre gözükmüyor (ki kısa devre olsa pc de çalışmaz ekran gelmez ).güç kaynagındada isik gidip gelmesi yapmıyor.
acaba ramps 1.4 de 12 volt verip hemde ardinio ya da 12voltmu vermem gerekiyor yada ramps 1.4 şemasında bazı sayfalarda 5 volt ilk uca 12 volt bir uca baglanıyor ben 5 volt vermedigim için mi çalışmıyor
ayrıca elimde 2 tane ramps ve ardinio mega var var ikisindede aynı hatayı yapıyor.
http://3.bp.blogspot.com/…/Arduino+uno+w-circled… bunu değiştirmen gerekiyor
aynı sorun bende de oluştu buyuk ihtimal endstopları baglarken hata yapıyorsun kartlarını ziyan etme
link hatalı neyi degiştirmem gerekiyor megadaki voltaj regulatörünümü ?
birde end stopları baglamadım bosta bıraktım sorunu çözemediğim için
aynı durum bende de oldu . hiç birşey bağlı değil ne motor ne switch açılmıyor. usb ile çalışıyor . siz çözüm bulabildiniz mi?
Merhabalar,
Yazınız çok açıklayıcı olmuş tebrik ederim.
Biz yaptığımız 3D yazıcı da X-Y eksenlerini de M8 sonsuz vida ile yaptık. Siz sadece Z ekseni için kalibrasyon hesabını yazmışsınız. X-Y için de aynı mı olacak ya da hesabı nasıl olacak ?
Merhaba.
Aynı şekilde hesapladığınız değeri x y ve z eksenine girebilirsiniz. Hepsi M8 olduğu için sıkıntı yok.
Daha sonra kalibrasyon küpü basarsınız. 10x10x10mm ordan belli olur.
Yücel Bey Merhaba, ben 3d yazıcıma marlin yazılım yükledim.Buradaki ayarları da yaptım fakat motorlar sadece tek yöne ilerliyor nerede hta yapmış olabilirim ?
Motorlar home olduktan sonra (-) yöne hareket etmezler. İlk önce biraz ileri(+) hareket ettirip sonra geri hareket ettirin.
Açıklayıcı bir yazı olmamış. Kelimelerin anlamlarını ve yukarıda arkadaşın sorduğundan anlaşılacağı gibi, açımlamalarını yapmadan bilgi vermeye çalışmışsınız. Bu işin mantığını değil ezberini anlatmışsınız.
Merhaba.
Aslında gayet açık fakat noktasına virgülüne kadar anlatırsak bu sefer öğrenmenin mantığı kalmaz.
Yukarıdaki bilgilere ek çok az araştırma gerekli.
Ben teşekkür ederim.
Merhaba Yücel bey bende 3d yazıcı yapmaya karar verdim yazıcı kalibrasyonuyla ilgili bir sorum olacak yeni başladığım için biraz tecrübesizim
NEMA 17 motor ile T2 kayış ve 20 diş kasnak:
(200 * 16) / (2 * 20) = 80.0 bu hesapta anlamadığım tek şey ( 16 ) rakamı neyi temsil ediyor.
bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar ve başarılar
Merhaba.
200, step motorun adımı.Yani motor tam dönüşte toplam 200 adımı var. Genelde standart böyle oluyor. Bazı farklı motorlarda değişiyor.
16 ise; bizim kullandığımız A4480 step motor sürücüsünün microstep değeri. Yani ramps da sürücünün altındaki 3 jumper ın da takılı hali.
Teşekkürler, kolay gelsin.