3.7v Batarya/Pil Nasıl Şarj Edilir ? İpuçları !

0
5305
Okunma

3.7v Pil Şarj

3.7v Batarya/Pil Nasıl Şarj Edilir ? İpuçları !

3.7v Pil Şarj. Bir önceki yazımızda 7.4v balans şarj kablolu batarya yapmıştık. O yazımızda elimizde olan 3.7 volt bataryaları tek tek şarj edip voltaj değerlerini ölçmekten bahsetmiştim.

Peki bu pil/bataryaların çeşitleri yok mu ? Tabiki var. Benim burda şarj edeceğim pillerden kastım Li-ion yani Lityum iyon pillerdir.

Kısaca biraz bu pillerin özelliklerinden bahsedelim:

Lityum iyon pil (Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pil. Çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır. Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır. Uygunsuz kullanılmaları halinde tehlikeli olabilirler. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise diğer pil türlerine göre ömürleri daha kısa olabilir. Daha gelişmiş lityum iyon pil tasarımları ise lityum polimer pil (lithium polymer cell) ve lityum titanat pil hücreleridir.

Lityum iyon piller yüksek ısıya ya da doğrudan güneş ışığına maruz bırakılırlarsa kolayca tutuşabilir ya da patlayabilir. Asla sıcak bir havada arabada bırakılmamalıdır.

Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum “tam boşaltma” olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80’e kadar bir kapasite kaybına yol açar.

Li-iyon piller hafıza etkisinden etkilenmezler ancak nikel metal hidrür ya da nikel kadmiyum piller kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler. İleri kimya bilgisi ve gelişmiş çalışmalar gerektirdiklerinden çoğunlukla daha pahalıdırlar.

Şimdi bunu nasıl yapacağımızı anlatıyorum. Eğer elimizde var ise eskilerden kalma telefon bataryası, şarj cihazları gibi cihazları da değerlendireceğiz. Son olarak da TP4056 entegreli modül olarak bulunan şarj modülünden bahsedeceğiz.

Bu modülün iki çeşidi var. Birisi ucuz ve daha küçük. Diğeri pahalı ve biraz daha büyük. Aralarındaki fark; büyük olanda ayrıyetten koruyucu entegresi/mosfet bulunmakta. (S8205A) Koruyucu entegre. Bu koruyucu entegre pilin Pilin belirli bir voltaj altına düşmesini engellerken belirli bir çıkış amperini geçtiğinde devreyi kesiyor.

Pili kullanırken pilin aşırı deşarj olmasını engeller.

Sağ-TP4056 , Sol -Korumalı TP4056

Tüm detaylarıyla ayrıntılı bir şekilde videoda anlattım.

Videoyu izleyebilirsiniz:

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.