Arduino Esplora

0
408
Okunma

Arduino Esplora

Arduino Esplora , Arduino Leonardo‘dan türetilen bir mikro kontrol panosu. Esplora, önceki tüm Arduino anakartlarından farklı olarak, etkileşimde kullanılmak üzere bir dizi yerleşik, kullanıma hazır sensör seti sunmaktadır. İlk önce elektroniği öğrenmek zorunda kalmadan Arduino ile kalkıp koşmak isteyen insanlar için tasarlandı.

Esplora, yerleşik ses ve ışık çıkışlarına ve bir joystick, bir sürgü, bir sıcaklık sensörü, bir ivmeölçer, bir mikrofon ve bir ışık sensörü gibi çeşitli giriş sensörlerine sahiptir. Ayrıca, iki Tinkerkit giriş ve çıkış konnektörü ve renkli bir TFT LCD ekran için bir yuva ile yeteneklerini genişletme potansiyeline de sahiptir.

Leonardo panosu gibi, Esplora da 16 MHzcrystal osilatörlü bir Atmega32U4 AVR mikrodenetleyici ve bir fare veya klavye gibi bir USB istemci cihazı olarak hareket edebilen bir mikro USB bağlantısı kullanıyor.

Kartın sol üst köşesinde, kartı yeniden başlatmak için kullanabileceğiniz sıfırlama butonu bulunmaktadır. Dört durum LED’i vardır:

  • ON [yeşil], kartın güç kaynağı alıp almadığını gösterir
  • L [sarı] doğrudan mikrodenetleyiciye bağlanır, pim 13 üzerinden erişilebilir
  • RX ve TX [sarı] USB iletişimi üzerinden aktarılan veya alınan verileri gösterir.

Pano mikrodenetleyiciyi desteklemek için gereken her şeyi içerir; Başlamak için bir USB kablosuyla bir bilgisayara bağlayın.

Esplora dahili USB iletişimine sahiptir; Bağlı bir bilgisayara fare veya klavye gibi bir sanal (CDC) seri / COM portuna ek olarak görünebilir.

Teknik Özellikler

Mikrodenetleyici ATmega32u4
Çalışma gerilimi 5V
Flash Bellek 32 KB, Bootloader tarafından kullanılan 4 KB
SRAM 2,5 KB
EEPROM 1 KB
Saat hızı 16 MHz
Uzunluk 164.04 mm
Genişlik 60 mm
Ağırlık 53 gr

 

Bellek

ATmega32u4’te 32 KB (bootloader için 4 KB kullanılıyor) bulunuyor. Ayrıca 2.5 KB SRAM ve 1 KB EEPROM (EEPROM kütüphanesi ile okunabilir ve yazılabilir) vardır.

Giriş ve çıkış

Arduino Esplora Pin Diagram

Esplora kartının tasarımı, soldaki bir analog joystick ve sağdaki dört buton ile geleneksel gamepad tasarımını hatırlatıyor.

Esplora’nın aşağıdaki yerleşik giriş ve çıkışları vardır:

  • Merkezi düğme iki eksenli (X ve Y) ve bir merkezi basmalı analog kumanda kolu.
  • Bir elmas desende yerleştirilmiş 4 düğme.
  • Kartın altındaki doğrusal potansiyometre sürgüsü.
  • Çevredeki ortamın sesini (amplitüdünü) almak için mikrofon.
  • Parlaklığı almak için ışık sensörü.
  • Sıcaklık sensörü ortam sıcaklığını okur
  • Üç eksenli ivmeölçer, kartın üç eksende (X, Y ve Z) yer çekimi ile olan ilişkisini ölçer.
  • Buzzer kare dalga oluşturabilir.
  • RGB LED
  • 2 TinkerKit sensör modüllerini 3 pinli konnektörlerle bağlamak için TinkerKit Girişler.
  • 2 TinkerKit Aktüatör modüllerini 3 pinli konnektörlerle bağlamak için çıkışlar.
  • İsteğe bağlı renkli LCD ekran, SD kart veya SPI protokolünü kullanan diğer cihazlar için TFT ekran konektörü konektörü.

Mevcut sensörlerin toplam sayısını kullanmak için, pano bir analog çoklayıcı kullanır. Bu, mikrodenetleyicinin tek bir analog girişinin tüm giriş kanalları arasında paylaşıldığı anlamına gelir (3 eksenli ivmeölçer hariç). Dört ek mikrodenetleyici pini, hangi kanalın okunacağını seçer.

İletişim

Leonardo ve Esplora’nın bir bilgisayar, başka bir Arduino veya başka bir mikrodenetleyici ile iletişim kurmak için bir dizi özelliği vardır. ATmega32U4, USB üzerinden seri (CDC) iletişimi sağlar ve bilgisayardaki yazılıma bir sanal com portu olarak görünür. Çip ayrıca standart USB COM sürücülerini kullanan tam hızlı bir USB 2.0 aygıtı olarak da işlev görür. Windows’da bir .inf dosyası gereklidir. Arduino yazılımı, Arduino anakartına gönderilecek basit metinsel verilere izin veren bir seri monitöre sahiptir. Veriler USB bağlantısı üzerinden bilgisayara aktarıldığında, kart üzerindeki RX ve TX LED’leri yanıp söner.

ATmega32U4 ayrıca SPI kütüphanesi aracılığıyla erişilebilen SPI iletişimini de destekler.

Esplora, genel bir klavye ve fare olarak görünebilir ve Klavye ve Fare kitaplıklarını kullanarak bu giriş aygıtlarını denetlemek üzere programlanabilir.

Programlama

Esplora, Arduino yazılımı (IDE) ile programlanabilir. Araçlar> Forum menüsünden “Arduino Esplora” yı seçin. Arduino Esplora üzerindeki ATmega32U4, harici bir donanım programlayıcısını kullanmadan yeni bir kod yüklemenizi sağlayan bir bootloader ile önceden yanıyor. AVR109 protokolünü kullanarak haberleşir.

Ayrıca bootloader’ı atlayabilir ve mikro denetleyiciyi ICSP (In-Circuit Serial Programming) başlığı üzerinden programlayabilirsiniz. Esplora için eskiz yazmalarını kolaylaştırmak için, sensörleri okumak ve gemideki çıktılara yazmak için yöntemler içeren özel bir kütüphane var.

Kütüphane, sıcaklık sensöründen Fahrenhayt veya Santigrat derece gibi önceden işlenmiş veriler sağlayan yüksek seviyeli yöntemler sunar. Ayrıca RGB LED’e yazma değerleri gibi çıktılara kolay erişim sağlar. Kütüphanenin eksiksiz belgelerini ve örneklerini görmek için Esplora kütüphanesi referans sayfasını ziyaret edin.

Otomatik (Yazılım) Sıfırlama ve Önyükleyici başlatması

Yükleme işleminden önce sıfırlama düğmesine fiziksel olarak basmak yerine, Esplora bağlı bir bilgisayarda çalışan yazılım tarafından sıfırlanmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Sıfırlama, Esplora’nın sanal (CDC) seri / COM bağlantı noktası 1200 baud açıldığında ve sonra kapatıldığında tetiklenir. Bu olduğunda, işlemci USB bağlantısını bilgisayardan koparır (sanal seri / COM portunun kaybolacağı anlamına gelir). İşlemci sıfırlandıktan sonra, önyükleyici başlatılır, yaklaşık 8 saniye aktif kalır. Bootloader, Esplora’daki reset düğmesine basılarak da başlatılabilir. Kart ilk kez güç verildiğinde, önyükleyiciyi başlatmak yerine, mevcutsa, kullanıcı taslağına doğrudan atlayacağını unutmayın.

Esplora’nın sıfırlama işleminden dolayı, özellikle de diğer kartlara yüklemeden önce sıfırlama düğmesine basma alışkanlığınızdaysanız, Arduino yazılımının yüklemeden önce sıfırlamayı başlatmasına izin vermeniz en iyisidir. Yazılım kartı sıfırlayamazsa, her zaman önyükleyiciyi karttaki sıfırlama düğmesine basarak başlatabilirsiniz.

USB Aşırı Akım Koruması

Esplora’nın bilgisayarınızın USB bağlantı noktalarını kısa devre ve aşırı akımdan koruyan, sıfırlanabilir bir çok işlevli sigortası vardır. Çoğu bilgisayar kendi iç korumasını sağlasa da, sigorta ekstra bir koruma katmanı sağlar. USB portuna 500 mA’dan daha fazla uygulanırsa, sigorta kısa veya aşırı yük kaldırılana kadar otomatik olarak bağlantıyı kesecektir.

Fiziksel özellikler

Esplora PCB’nin maksimum uzunluğu ve genişliği sırasıyla 6,5 ​​ve 2,4 inç, USB ve TinkerKit konektörleri ise ikinci boyutun ötesine uzanıyor. Dört vida deliği, levhanın bir yüzeye veya kutuya bağlanmasını sağlar.

Kaynak: arduino.cc

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.