Arduino M0 Pro

0
623
Okunma

Arduino M0 Pro

Arduino M0 Pro, adım adım hata ayıklayıcı bir Arduino M0. Yeni Arduino M0 Pro kart ile daha yaratıcı projeler, IoT cihazları, giyilebilir teknolojiler, yüksek teknoloji otomasyonu, vahşi robotlar ve henüz düşünülmeyen diğer maceracılar için en yaratıcı ve yeni fikirleri oluşturma potansiyeline sahip olacak. Arduino M0 pro, Arduino UNO platformunun basit ama güçlü 32-bit uzantısını temsil ediyor. Pano, 32-bit ARM Cortex® M0 çekirdeği içeren Atmel’in SAMD21 MCU’su tarafından desteklenmektedir.

M0 kartının eklenmesiyle Arduino ailesi, daha yüksek performans sağlayan yeni bir üye ile daha da büyüyor. Atmel’in çekirdeğinin gücü, bu panele yükseltilmiş bir esneklik kazandırır ve düşünebildiği ve yapabileceği projelerin kapsamını artırır; dahası, M0 Pro’yu 32 bit uygulama geliştirme hakkında bilgi edinmek için ideal eğitim aracı haline getirir. Entegre Hata Ayıklayıcı (EDBG), tümleşik bir hata ayıklama arabirimi sağlar ve hata ayıklamayı daha kolay hale getirir. EDBG ayrıca, cihaz programlama ve geleneksel Arduino önyükleme yükleyici işlevleri için sanal bir COM bağlantı noktasını destekler.

Teknik Özellikler

Arduino Mikrodenetleyici

Mikrodenetleyici ATSAMD21G18, 48 pins LQFP
Mimari ARM Cortex-M0 +
Çalışma gerilimi 3.3V
Flaş bellek 256 KB
SRAM 32kb
Saat hızı 48 MHz
Analog I / O Pimleri 6 + 1 DAC
I / O Pimleri için DC Akım 7 mA (G / Ç Pimleri)


Genel

Giriş gerilimi 5-15 V
Dijital I / O Pimleri 20
PWM Çıkışı 12
Güç tüketimi 44 mA
PCB Boyutu 53.34 x 68,58 mm
Ağırlık 22g

 

Güç

Arduino M0 Pro, mikro USB bağlantısı veya harici bir güç kaynağı ile beslenebilir. Güç kaynağı otomatik olarak seçilir. Harici (USB olmayan) güç, AC-DC adaptörü (duvar siğili) veya bataryadan gelebilir. Adaptör, panonun güç jakına 2.1 mm’lik bir orta-pozitif fiş takarak panele bağlanabilir. POWER konektörünün Gnd ve Vin pin başlıklarına bir bataryadan eklenebilir. Pano, hangi güç kaynaklarının mevcut olduğunu otomatik olarak algılar ve aşağıdaki önceliklere göre hangisini kullanacağını seçer:

  • Harici güç
  • Gömülü hata ayıklayıcı USB
  • Hedef USB

USB konektörü üzerinden 500mA bir USB ana bilgisayar uygulamasında bağlı bir USB cihazına güç vermek için yeterli olmadığında harici güç gerekir. Güç pimleri aşağıdaki gibidir:

  • VIN. Harici bir güç kaynağı kullanırken (USB bağlantısından veya diğer düzenlenmiş güç kaynağından 5 volta karşılık) Arduino kartına giriş voltajı. Bu pim üzerinden voltaj besleyebilir veya elektrik fişi üzerinden voltaj sağlıyorsa, bu pime erişebilirsiniz. Bu pin için izin verilen giriş voltajı aralığı 6-20 V’dir.
  • 5V. Mikrodenetleyiciyi ve diğer bileşenleri tahtada çalıştırmak için kullanılan regüle güç kaynağı. Bu, yerleşik bir regülatör aracılığıyla VIN’den gelebilir veya USB veya başka bir düzenlenmiş 5V kaynağı ile tedarik edilebilir. Dahili regülatör tarafından sağlanan maksimum akım çıkışı 1A’dır (güç giriş kaynağına göre).
  • 3V3. Dahili regülatör tarafından üretilen 3,3 voltluk bir besleme. Maksimum akım çekişi 1 A’dır (güç giriş kaynağına göre).
  • GND. (-) Pinleri
  • IOREF. Kartın i / o pinlerinin çalıştığı voltaj (yani kart için VCC). Bu M0 Pro’da 3,3V.

Bellek

ATSAMD21G18’de 256 KB flash program belleği vardır (bootloader için 4 KB kullanılır). Önyükleyici, Atmel tarafından fabrikada yanmış ve özel bir ROM belleğinde depolanmıştır. Bootloader NVM sigortası kullanılarak korunur. Ayrıca 32 KB SRAM taşır.

Giriş ve çıkış

M0 Pro üzerindeki 14 dijital i / o pinin her biri, pinMode (), digitalWrite () ve digitalRead () işlevlerini kullanarak bir giriş veya çıkış olarak kullanılabilir. 3,3 voltta çalışırlar. I / O pinleri için maksimum DC akımı ve 20-60 kOhms’lik bir dahili çekme direnci (varsayılan olarak kesilir) olarak 7mA. Ek olarak, bazı pimler özel işlevlere sahiptir:

  • Seri: 0 (RX) ve 1 (TX). ATSAMD21G18 donanım seri yeteneğini kullanarak (RX) ve iletim (TX) TTL seri verilerini almak için kullanılır. M0 Pro’da, Serial sınıfının USB (CDC) iletişimini ifade ettiğini unutmayın; 0 ve 1 pimlerindeki 3v3 seviyesi için seri, Serial5 sınıfını kullanın.
  • I2C/TWI: SDA ve SCL. Tel kütüphanesi kullanılarak TWI iletişimini destekleyin.
  • PWM: Pim 2 ila 13 analogWrite () işleviyle 8 bit PWM çıkışı sağlar. PWM çözünürlüğü, analogWriteResolution () işleviyle değiştirilebilir. Not 1 Pimler 4 ve 10 aynı anda PWM olarak kullanılamaz. Not2 Pimler 5 ve 12 aynı anda PWM olarak kullanılamaz.
  • SPI: ICSP başlığında. Bu iğneler SPI kütüphanesini kullanarak SPI iletişimini destekler. SPI pinlerinin dijital I / O pinlerinden herhangi birine bağlı olmadıklarını Uno’da oldukları için unutmayın, bunlar sadece ICSP konnektöründe mevcuttur. Bu, SPI kullanan bir kalkanınız varsa ancak M0 Pro’nun 6 pinli ICSP üstbilgisine bağlanan 6 pinli bir ICSP bağlayıcısına sahip değilseniz, kalkanın çalışmayacağı anlamına gelir.
  • LED: 13. Dijital pim 13’e bağlı bir yerleşik LED vardır. Pim HIGH (YÜKSEK) olduğunda, pim DÜŞÜK olduğunda LED yanar, söner.
  • Analog Girişler: A0-A5. M0 Pro, A0 ila A5 etiketli 6 analog girişe sahiptir. Pim A0-A5, Uno ile aynı konumlarda görünür; Her analog giriş 12 bit çözünürlük (4096 farklı değer) sağlar. Varsayılan olarak analog girişler yerden 3,3 volt’a kadar ölçüm yapar, ancak AREF pini ve analogReference () işlevini kullanarak aralıklarının üst ucunu değiştirmek mümkündür.
  • DAC: pin A0, analogWrite () işleviyle 10 bit çözünürlükte (1023 seviye) gerçek analog çıkışlar sağlar. Bu pin, Ses kütüphanesini kullanarak bir ses çıkışı oluşturmak için kullanılabilir.
  • Reset. Mikrodenetleyiciyi sıfırlamak için bu çizgiyi DÜŞÜK duruma getirin. Bu genellikle, tahtada zaten mevcut olanı engelleyen kalkanlar kullanıldığında bir sıfırlama düğmesi eklemek için kullanılır.

İletişim

Arduino M0 Pro’nun bir bilgisayar, başka bir Arduino veya başka bir mikrodenetleyici ile ve telefon, tablet, kamera vb. SAMD21, seri iletişim için bir donanım UART ve üç donanım USART (3.3V) sağlar. Programlama portu, bağlı bir bilgisayardaki yazılıma sanal bir COM portu sağlayan EDBG’ye bağlanır (Cihazı tanımak için, Windows makinelerinin bir .inf dosyasına ihtiyacı olacaktır, ancak OSX ve Linux makineleri, kartı otomatik olarak bir COM portu olarak tanıyacaktır. ). EDBG ayrıca SAMD21 donanım UART’a bağlanır. Seri RX0 ve TX0 pinleri, ATSAMD21G18 mikro denetleyici üzerinden kartı programlamak için Seri-USB haberleşmesi sağlar.

Arduino yazılımı, basit metin verilerinin panoya gönderilip gönderilebilmesini sağlayan bir seri monitör içerir. Veriler ATSAMD21G18 yongası ve bilgisayara USB bağlantısı yoluyla iletildiğinde (ancak 0 ve 1 pimleri üzerinde seri iletişim için değil) kart üzerindeki RX ve TX LED’leri yanıp söner. Yerel USB bağlantı noktası, SAMD21’e bağlanır. USB üzerinden seri (CDC) haberleşmesine izin verir. Bu Seri Monitöre veya bilgisayarınızdaki diğer uygulamalara seri bağlantı sağlar. SAMD21 ayrıca TWI ve SPI iletişimini de destekler. Arduino yazılımı TWI veriyolunun kullanımını kolaylaştırmak için bir Tel kütüphanesi içerir. SPI iletişimi için, SPI kitaplığını kullanabilirsiniz.

Programlama

Arduino M0 Pro, Arduino yazılımı ile programlanabilir. Linux tabanlı işletim sistemi kullanıyorsanız Linux tabanlı işletim sistemindeki Arduino IDE rehberini takip edin. SAMD21’e skeçler yüklemek, diğer Arduino kartlarında bulunan AVR mikroişlemcileriyle nasıl çalıştığından farklıdır: flaş belleğin yeniden programlanmadan önce silinmesi gerekir. Çipe yükleme, SAMD21 üzerindeki özel bir ROM alanı tarafından yönetilir. Her iki USB portu da panoyu programlamak için kullanılabilir.

Programlama portu: Bu portu kullanmak için Arduino IDE’de kurulu olarak “Arduino M0 Pro (Programlama Portu)” seçeneğini seçin. M0 Pro programlama bağlantı noktasını (DC güç jakına en yakın olanı) bilgisayarınıza bağlayın. Programlama portu, EDBG’yi, SAMD21’in ilk UART’ına (RX0 ve TX0) bağlı bir USB-seri çip olarak kullanır. EDBG, SAMD21’in Sıfırlama ve Silme pimlerine bağlı iki pime sahiptir. 1200bps’de bağlanan Programlama portunun açılması ve kapatılması, SAMD21 çipinin “sert silme” prosedürünü tetikleyerek, UART ile iletişim kurmadan önce SAMD21’deki Silme ve Sıfırlama pinlerini etkinleştirir. M0 Pro’nun programlanması için önerilen bağlantı noktası budur.

Yerel bağlantı noktasında oluşan “yumuşak silme” den daha güvenilirdir ve ana MCU düştüğünde bile çalışmalıdır. Yerel bağlantı noktası: Bu bağlantı noktasını kullanmak için Arduino IDE’deki “Arduino M0 Pro (Yerel USB Bağlantı Noktası)” kartını seçin. Yerel USB bağlantı noktası doğrudan SAMD21’e bağlanır. M0 Pro Native USB bağlantı noktasını (sıfırlama düğmesine en yakın olan) bilgisayarınıza bağlayın. Yerel bağlantı noktasının 1200bps hızında açılması ve kapatılması ‘yumuşak silme’ prosedürünü tetikler: flaş bellek silinir ve kart önyükleyici ile yeniden başlatılır. Yerel bağlantı noktasını farklı bir baud hızında açmak ve kapatmak SAMD21’i sıfırlamayacaktır.

USB Aşırı Akım Koruması

M0 Pro, bilgisayarınızın USB bağlantı noktalarını şortlardan ve aşırı akımlardan koruyan, sıfırlanabilir bir çok işlevli sigortaya sahiptir. Çoğu bilgisayar kendi iç korumasını sağlasa da, sigorta ekstra bir koruma katmanı sağlar. USB portundan 500 mA’dan daha fazla akarsa, sigorta kısa veya aşırı yük kaldırılana kadar otomatik olarak bağlantıyı kesecektir.

Fiziksel özellikler

M0 Pro PCB’nin maksimum uzunluğu ve genişliği sırasıyla, USB konektörü ve güç krikosu eski boyutun ötesine uzanan 2,7 ve 2,1 inçtir. Dört vida deliği, levhanın bir yüzeye veya kutuya bağlanmasını sağlar. 7 ve 8 numaralı dijital pimler arasındaki mesafenin, diğer pinlerin 100 mil aralığının bir katı değil, 160 mil (0.16 “) olduğunu unutmayın.

Kaynak:arduino.cc

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.