Arduino Seri İletişim Analog Okuma

0
826
Okunma

Seri İletişim Analog Okuma

Seri İletişim Analog Okuma, bir potansiyometre kullanarak fiziksel dünyadaki analog girişi nasıl okuyacağınızı gösterir. Potansiyometre , mili döndüğünde değişen miktarda direnç sağlayan basit bir mekanik cihazdır. Bir potansiyometreden geçen voltajı ve tahtanızdaki bir analog girişe geçerek, bir potansiyometre (veya kısa devre) tarafından üretilen direnç miktarını analog bir değer olarak ölçmek mümkündür. Bu örnekte, Arduino veya Genuino’nuz ile Arduino Yazılımını (IDE) çalıştıran bilgisayarınız arasında seri iletişim kurduktan sonra potansiyometrenin durumunu izleyeceksiniz.

Gerekli Donanımlar

  • Arduino veya Genuino Kurulu
  • 10k ohm Potansiyometre

Devre

Potansiyometreden üç kabloyu kartınıza bağlayın. İlk, potansiyometrenin dış pimlerinden birinden zemine(-) doğru gider. İkincisi, potansiyometrenin diğer dış piminden 5 volta geçer. Üçüncüsü, potansiyometrenin orta piminden analog pim A0’a gider.

Not: Yazı başındaki resimde bağlantı gösterilmiştir.

Potansiyometrenin milini çevirerek, potansiyometrenin merkez pimine bağlı olan silicinin her iki tarafındaki direnç miktarını değiştirirsiniz. Bu, merkez pimindeki voltajı değiştirir. Merkez ve 5 volta bağlı taraf arasındaki direnç sıfıra yakın olduğunda (ve diğer taraftaki direnç 10k ohm’a yakınsa), merkez pimdeki voltaj 5 volta yaklaşır. Rezistanslar tersine çevrildiğinde, merkez pimdeki voltaj 0 volta veya zemine yakındır. Bu voltaj, giriş olarak okuduğunuz analog voltajdır .

Arduino ve Genuino anakartlar, bu değişen voltajı okuyan ve 0 ile 1023 arasında bir sayıya dönüştüren analog-dijital dönüştürücü veya ADC olarak adlandırılan bir devreye sahiptir. Şaft bir yönde tamamen çevrildiğinde, 0 vardır. pime giden voltlar ve giriş değeri 0’dır. Şaft tam ters yönde çevrildiğinde, pime giden 5 volt vardır ve giriş değeri 1023’tür. AnalogRead () arasında bir sayı döner. 0 ve 1023 arasında, pime uygulanan voltajın miktarı ile orantılıdır.

Kod

Aşağıdaki çizimde, kurulum işlevinde yaptığınız tek şey, seri iletişimi, saniyenizde 9600 bit veriyle, yönetim kurulu ve bilgisayarınız arasında komutla başlatmaktır:

Serial.begin(9600);

Ardından, kodunuzun ana döngüsünde, potansiyometrenizden gelen direnç değerini (0 ile 1023 arasında, bir int veri türü için mükemmel olacaktır) saklamak için bir değişken oluşturmanız gerekir:

int sensorValue = analogRead(A0);

Son olarak, bu bilgileri seri monitör pencerenize yazdırmanız gerekir. Son kod satırınızda Serial.println() komutu ile bunu yapabilirsiniz:

Serial.println(sensorValue)

Şimdi, Seri Monitörünüzü Arduino Yazılımında (IDE) açtığınızda (bir lens gibi görünen simgeye, sağ üstteki yeşil çubukta veya Ctrl + ÜstKrkt + M klavye kısayolunu kullanarak) görmeniz gerekir. potun pozisyonu ile korelasyon yaparak, 0-1023 arasında değişen sabit bir sayı akışı. Potansiyometreyi açtığınızda, bu sayılar neredeyse anında cevap verecektir.

/*
AnalogReadSerial
Pim 0'da bir analog giriş okur, sonucu Seri Monitöre yazdırır.
Grafik gösterimi Seri Plotter (Araçlar> Seri Plotter menüsü) kullanılarak kullanılabilir.
Bir potansiyometrenin merkez pimini A0 pimine ve dış pimleri + 5V ve toprağa takın.

Bu örnek kod kamu malıdır.
http://www.arduino.cc/en/Tutorial/AnalogReadSerial
*/

// sıfırlama düğmesine bastığınızda kurulum rutini bir kez çalışır:
void setup() {
  // saniyede 9600 bit hızında seri iletişim başlatır:
  Serial.begin(9600);
}
// döngü rutini sonsuza kadar tekrar tekrar çalışır:
void loop() {
  // analog pin 0'daki girişi oku:
  int sensorValue = analogRead(A0);
  // okuduğunuz değeri yazdırın:
  Serial.println(sensorValue);
  delay(1);       // stabilite için okumalar arasında gecikme
}

Kaynak:arduino.cc

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.